3x duurzame trends van dit moment

Op de hoogte blijven van duurzaamheid kan nogal een uitdaging zijn gezien de constante ontwikkelingen en de breedte van het onderwerp. Wij vinden het bij Bunzl belangrijk om ons te blijven verdiepen in duurzaamheid, trends te spotten, zoveel mogelijk kennis hierover te vergaren en vooral te delen. We hebben een Category Manager Sustainability in ons midden die de trends nauw in de gaten houdt. ‘’Een trend kan belangrijk zijn om je als ondernemer te onderscheiden van de rest, bijvoorbeeld op het gebied van verpakkingen en materialen’’ aldus Marcea van Doorn, onze expert op het gebied van duurzaamheid. We kunnen tientallen duurzame trends benoemen. Maar we hebben er 3 op een rijtje gezet, zo bent u binnen een paar minuten op de hoogte van de laatste trends.

1. Fun in duurzame producten: vrolijk en hip
Hoewel de eerste duurzame disposables allemaal standaard waren en vaak een kopie van de kunststof variant, zie je nu steeds  meer alternatieve maten of modellen die vrolijk en hip worden vormgegeven. Op deze manier laat men zien dat duurzaam ook fun kan zijn. Neem bijvoorbeeld bagasse producten. Bagasse is het afvalproduct van rietsuikerproductie: dit vezelachtige afval blijft over nadat het sap uit de rietsuikerstengels is geperst. Hiervan worden leuke lunchboxen en alternatieve modellen van bordjes gemaakt. Daarnaast heb je ook de gekleurde bordjes van cellulose pulp of gekleurd bestek op basis van zetmeel, vrolijk, hip en hartstikke duurzaam. Een ander voorbeeld is de cocktail bag: een transparant zakje waar je koude dranken in kunt serveren of salades in kunt presenteren. De cocktailbag is licht, neemt weinig opslagruimte in beslag en hebben een hoog fun gehalte.
Bekijk hem hier in de webshop.

2. Herbruikbare producten, bruikbaar?
Je ziet steeds meer herbruikbare producten. De vraag is of dit echt duurzaam is? Is het afwassen van een beker duurzamer dan een weggooi beker? Het afwassen kost energie, water, mankracht en afwas/vaatwasmiddel. Dan hebben we het nog niet eens over de watervervuiling die het oplevert. Iets om over na te denken? Waarom zijn duurzame disposables duurzaam? Dat heeft te maken met de manier waarop ze in het verleden verwerkt zijn (gerecycled), na gebruik verwerkt kunnen worden (composteerbaar) óf met de grondstof waarvan ze gemaakt zijn. Deze duurzame alternatieven zijn momenteel hot topic in de markt en we verwachten dat de vraag alleen maar zal toenemen. Bekijk hier de Believe catalogus.

3. Storytelling
Als een bedrijf communiceert over MVO of een duurzaam product, is dat meestal in algemene termen als energiezuinig, geen kinderarbeid of het aangepaste beleid. Heel belangrijk, maar abstract. Voorbeelden spreken beter tot de verbeelding. Wij proberen onze klanten mee te nemen in een verhaal. We vertellen waarom we hebben gekozen voor bijvoorbeeld PLA bekers gemaakt van Bamboe materiaal. We vertellen hoe dit tot stand is gekomen. Van brainstorm met de klant tot aan ontwerp, van productontwikkeling tot aan levering. Elke stap in het proces heeft een verhaal en de kunst is om dit op een pakkende manier te vertellen. Van concept tot uitwerking, visueel vormgegeven, middels een leuk filmpje of infographic.

Vond u dit een leuke blog en wilt u graag op de hoogte blijven? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Verouderde browser

Gebruik een actuele internet browser om gebruik te kunnen maken van alle functionaliteiten. Klik hier voor de meest recente versie.